Blockchain (Blok zinciri) nedir?
Blockchain merkezi olmayan bir ana veri defteri olarak tanımlanmaktadır. Her blok, bir sıra halinde kendisinden önceki bloğa “bağlanır” ve eşler arası bir ağda değiştirilemez bir şekilde kaydedilir. Bu nedenle bunlara blok zinciri adı verilir. Burayı üzerine sürekli yeni veriler eklenen bir defter olarak da düşünebiliriz.
Blockchain Türkçedeki karşılığı blok zinciridir. Buradaki mantık tek bir merkezde toplanmadığı için belirli kişiler tarafından yönetilemez. Aynı anda birden fazla bilgisayar üzerinde saklanabilir, isteyen herkes bu blokchainin bir kopyasını alabilir.
Aklınızda soru işareti kalmasın, herkes bu blockchaini kopyalasa da eski, yeni fark etmez tüm işlemler sonsuza dek korunur ve yeni yapılan işlemler geri döndürülemeyecek şekilde sisteme eklenir. Daha doğrusu blok doğrulama sistemi kimsenin kayıtları bozmasına izin vermez !
Buradaki tüm veriler herkeze açıktır, yani çok şeffaftır. Burada yapılan işlemleri değiştirmek istenirse bile %51 onay hakkı olmadan ( buda milyonlarca kişinin onay vermesi anlamına gelir ) herhangi bir içerik bozulmaz. Blockchain’in sunmuş olduğu bu şeffaf bağımsız ortam Bitcoin’in doğmasında en büyük etmen olmuştur. Bu sayede ortaya çıkan karmaşık ama şeffaf durumlar yeni kripto paraların blockchain teknolojisi kullanarak üretilmesine vesile olmuştur. Bunlara örnek vermek gerekirse ; Ethereum,Doge gibi bir çok coin bu teknoloji sayesinde doğmuş ve kullanılmaya devam etmektedir.
Blockchain Avantajları Nedir ?
Blockchain verileri dağınık bir yapıda olması ve milyonlarca aygıtta tutulması teknik problemlere, arızalara yada saldırılara karşı oldukça dayanaklı bir yapıya sahiptir. Bu sayede hata olması durumunda yada saldırı olması durumunda ağın güvenliği etkilenmez çalışmasında herhangi bir aksaklık meydana gelmez.
Blockchain sistemine kaydedilen bir blok geri döndürülmesi neredeyse imkansızdır. Yani milyonlarca kişi bu veriyi görebilir, kayıt altına alabilir. Halka açık bir defter kalıcı olarak sistemlere kayıt edilir.
Blockchain Dezavamtajları Nedir ?
Buradaki en büyük sorun %51 saldırısı ! Günümüzde henüz blockchain’ine başarılı %51 saldırısı gerçekleşmemiştir. Böylesine bir saldırı bu ağın %51 sahip olan ve bunu kontrol edebilen biri tarafından yapılabilir. Sadece teorik olarak mümkün olsa da ağ büyüdükçe güvenlik seviyesi yüksek olacağı için imkansıza yakın bir durumu meydana getiriyor. Ayrıca Blockchain çok dirençlidir ve saldırılara karşı hızlıca kendini adapte edebilmektedir.
Sadece Biraz Daha Zaman !
Blok zinciri teknolojileri tartışılmaz büyük kolaylıklar ve faydaları günümüzde insanlara yaşatsa da bu işin tamamen benimsenmesi için biraz zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Uzun vadede blockchain teknolojisinin artıları kesin bir şekilde söyleyebiliriz ki eksiler ve dezavantajlarından daha ağır basacaktır. Günümüzde (2022) bu teknolojiden uzak bir çok ülke olmasına rağmen kısa zamanda oldukça büyük işler başardı.. Yakın gelecekte bizleri bir çok sanal gerçeklik bekliyor olacak…